Nem mehetünk el szó nélkül a makrók nélkül, a jelenség itthon is kezd már megjelenni, beépülni az internetes folklórba. Az elsőzéssel és a sunázással ellentétben ez kép+szöveg alapú tevékenység, bár a kép legtöbbször csak azt segíti elő, hogy a néző tisztában legyen azzal, milyen poén következik.

A recept a következő: fogod a képet (ami általában mindig ugyanaz, és mindig ugyanúgy kell használni), majd ráírsz valamit. Fontos, hogy feketén szegélyezett fehér betűkkel, Impact fonttal csináld, a többi már csak a humorérzéken múlik.

1. állatok

Maga az image macro kifejezés a SomethingAwful fórumain tűnt fel először, de már ezelőtt csinálták az emberek. A mára birodalommá terebélyesedett I can has cheezburger?-lapcsalád (ICHC) egyik legelső posztja az azóta internet-híresség Happy Cat volt, amint sajtburgert kér. Őt több követte, mára vannak már baglyok, lolkutyák, lolpolitikusok, FAIL-képek, és minden, amit csak el lehet képzelni.

Mint mindig, fontos a sematizálás - Lolrus a rozmár mindig a vödrét keresi, Long cat egyszerűen csak naaaagyon hosszú, Basement Cat és Ceiling Cat pedig még a Biblia lol-fordításában is szerepelnek, konkrétan netvallás épült rájuk (a könyv tényleg létezik, Londonban kb. 10 fontért hozzá lehet jutni).

2. kicsit okosabban

Személyes kedvenceim az archaizáló, vagy a valamilyen nyelvi játékon alapuló makrók - ezek előszeretettel vegyítik Shakespeare nyelvezetét (vagy éppen amit a felhasználók annak gondolnak) középkori festményekkel, a hip-hop kultúrával és minden egyébbel. Ennek egyik legjobb reprezentánsa a Ducreux-mém, amiről a Know Your Meme videóanyagot is készített

 

 

 

Másik óriási kedvencem a Bayeaux-i kárpitra alapuló makrózás, amikor ismert mondatokat láthatunk archaizáló nyelvezetre ültetve. A dolog egy Björn Karbogen nevű kölni úriember 2003-as projektjéből nőtte ki magát, a Historic Tale Construction Kit eredeti célja az volt, hogy középkoriasított eCardokat tudjunk összerakni. A Zinternet persze megtalálja, mit mire lehet használni.

3. az új generáció

Az újabb makrómémek jól mutatják a dolog evolúcióját: ha kiválasztjuk, melyik képet akarjuk használni, meghatározzuk a keretet is, amiben gondolkozhatunk. A Success Kid értelemszerűen mindig valaminek örül, Paranoid Parrot mindig fél valamitől, High Expectations Asian Dad jobb jegyeket és nagyobb teljesítményt követel, Hipster Kitty leszólja a zenei ízlésedet - mind-mind olyan jelenségek kifigurázása, amik léteznek, és beleszövődtek a Zinternet folklórjába. Ugyanez a helyzet a Bitches Love-poénnal, aminél viszont a szövegi megvalósítás az alap, a képet pedig választhatod.

A kérdés már csak az: mi a helyzet itthon? A technline.hu már tavaly összeírt pár alapfogalmat, de magyar nyelvű makrót keveset találtam. Photoshopolt képek persze szoktak megjelenni a subbán, a szánalmason, a napiszaron és hasonló helyeken, de ezek nem szövegesek. Lehet, hogy csak megfelelő generátorok kellenének, hogy ne kelljen otthon Photoshopolni? Az  ICHC legnagyobb előnye pont a LOLBuilder volt, kíváncsian várom, hogy itthon is megjelenik-e valami hasonló...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://memlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr922684426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MoxNox 2011.02.23. 22:45:19

Van egy magyar 4chan klón oldal, nem jut eszembe a neve, szerintem ott is tolják ezeket.

NeoExDeath 2011.02.23. 23:45:02

Kissé felületes a cikk. Az említett mémek közül kb. lolcat, ceiling cat és longcat az igazán ismertek, de több igazán brutál elterjed mém pl. teljesen kimaradt. Csak pár címszó: motivational posters, staredad, rageguy (fffuuuu), sad keanu, stb...

De most komolyan, a kamu motivációs poszterek annyira elterjedtek hogy talán már mindenki látott olyat :) Tudjátok, fekete alapon kisebb kép fehér keretben, alatta valami szöveg vagy jelszó nagy fehér betűkkel :)

ampierre 2011.02.24. 06:59:47

Az a "kevés", amit találtál a demotivalo (pont com) oldalról való és ott van egy pár száz ilyen :)
És nagy része kifejezetten ötletes/szórakoztató.

anus pannonius 2011.02.24. 12:01:02

@NeoExDeath: na igen, ha minden belement volna, akkor sose értünk volna a cikk végére.

de egyszer eljutunk oda is.

@diwat26: igeeen! ugye, hogy meg lehet csinálni magyarul is, és még röhög is rajta az ember! :D

Link Elek 2011.02.24. 16:35:21

bullshit generátor nagyon hianyzik
van magayr is:
www.vancso.hu/bullshit/
süti beállítások módosítása